In ons gloednieuwe warehouse op Park15 in Oosterhout bij Nijmegen beschikken wij over maar liefst 55.000 m2 om onze klanten te bedienen. Eén van deze klanten is Logoplaste, wereldwijd en vooraanstaand producent van duurzame plastic verpakkingen. Via een gezamenlijke partner zijn Logoplaste en AG Logistics bij elkaar gekomen en gaan samenwerken.

Sinds de oprichting in 1976 is Logoplaste uitgegroeid tot een bedrijf met 63 fabrieken verspreid over 18 landen in vrijwel alle werelddelen, waar meer dan 2.500 medewerkers werken. Eén van die medewerkers is Marten de Boer, logistiek manager op locatie Elst. We spreken hem over onze samenwerking.

Wall-to-wall manufacturing

Logoplaste is groot geworden met de innovatieve productiemethode wall-to-wall manufacturing (ook wel hole-in-the-wall manufacturing), waarmee overmatig verpakkingsmateriaal en transport zoveel mogelijk geëlimineerd wordt. En zelfs op locaties waar niet wall-to-wall geproduceerd wordt, gaat de productie altijd in partnerschap met één klant. “Er gaat hier geen enkele vorm van verpakking de deur uit met het oogmerk om bij iemand anders dan onze vaste partner verpakt en gebruikt te worden,” aldus Marten.

Er zitten veel voordelen aan op deze manier werken. Zo heb je geen voorraden, warehousecapaciteit of warehousemanager nodig. Je levert als het ware rechtstreeks van machine naar inpakband. Toch zijn er een aantal locaties van Logoplaste waar niet wall-to-wall wordt geproduceerd, zoals in Elst. Ook dat heeft z’n voordelen. Marten legt uit: “Met wall-to-wall draai je al naar gelang de bezettingsgraad van de klant. Voor onze partner in Elst kunnen we onze eigen machines gebruiken. Daardoor draaien we veel hogere bezettingsgraden. Zo werken we nog efficiënter.”

Een veteraan in de logistiek

Marten werkt inmiddels ruim tien jaar bij Logoplaste. Maar met logistiek houdt hij zich al veel langer bezig. Hij vertelt: “Logistiek zit in mijn bloed. Ik werk er al bijna 40 jaar in. Het is een dynamisch vak en eigenlijk nooit saai. Dat heb ik ook de afgelopen tien jaar hier bij Logoplaste gezien: de hectiek van logistiek. Per dag draaien wij hier een enorme operatie. Er gaan dagelijks zo’n 30 à 35 vrachten de deur uit, goed voor zo’n 1800-1900 pallets. Aan mij de taak om de kwaliteit te bewaken, de sales te controleren en het transport te boeken. Ook het waarborgen van de voedselveiligheid en het organiseren van returnable packaging horen daarbij.”

Flexibel logistiek partner

Met zo’n grote operatie is een partij met goede reactietijd onmisbaar. Zeker aangezien er binnenkort een groot project op de planning staat bij Logoplaste. Marten: “Begin dit jaar wordt een van onze machines vervangen. Maar we willen natuurlijk wel de productie van onze partner bij blijven houden. Dus hebben we behoefte aan external warehousing voor zo’n 3.000 pallets.”

Deze warehousing heeft Logoplaste aan ons toevertrouwd. Het gaat om een groot volume, waar wij op Park15 de capaciteit voor hebben. Bovendien zitten we op deze locatie dichtbij Logoplaste Elst, wat het makkelijker maakt om het proces vlot en soepel te doen verlopen. We zeggen niet voor niets dat wij de flexibele logistieke partner die snel schakelt zijn. “Bij AG Logistics is de flexibiliteit en helderheid heel groot,” beaamt Marten.

Kiezen voor de samenwerking

Naast flexibiliteit vinden Logoplaste en AG Logistics beide inspelen op de wensen van de klant belangrijk. Marten: “In principe moet alles kunnen en moeten wij altijd proberen om de klant tevreden te stellen. Dat is iets wat ik bij AG ook voel. Bij onze contactpersoon zie ik bijvoorbeeld dezelfde gedrevenheid en passie als bij mijzelf terug.

“We hebben hele korte en heldere lijnen met elkaar. Hoe we met elkaar omgaan en communiceren, werkt heel goed. Ook als er onverhoopt iets niet loopt zoals gepland, kiezen we allebei voor de samenwerking. En dan werken we nog niet eens zo heel lang samen. Dat ik dit na krap een jaar al zeg, zegt al heel veel.

“De volumes in onze operatie blijven toenemen,” vertelt Marten tot slot. “De installatie van een nieuwe machine betekent natuurlijk dat wij alleen maar meer gaan produceren. Dus ik hoop dat we de samenwerking met AG Logistics op de huidige manier kunnen voortzetten.”